Minkälainen ajotyyli kuluttaa autoa vähiten? 22.02.2016

Autoa tulee huoltaa säännöllisesti, mutta maltillinen ja huolellinen käyttö vähentävät myös auton kulumista. Kun auto pysyy paremmassa kunnossa pidempään säästät myös kuluissa. Ajotyyli vaikuttaa sitäkautta myös auton käyttöikään.

Viisi kultaista ohjetta; ajatko sinä jo näin?

1. Saavuta haluttu nopeus kerralla.
Monet varsinkin iäkkäämmät kuskit kiihdyttävät edelleen mahdollisimman rauhallisesti, sillä näin on ennen kuviteltu moottorin ja kulutuksen kannalta olevan tehokkainta. Energiataloudellisesti yksi reipas ja suoraan määränopeuden saavuttava kiihdytys on kuitenkin tehokkain. Liikennevirta ja ajo-olosuhteet on kuitenkin otettava huomioon.

2. Käytä vaihteiteita autokohtaisesti
Vanhempien autojen kanssa kierroslukuja voi käyttää korkeilla kierroksilla - nykyaikaisissa turboahdetuissa kannattaa taas kierrosluvut pitää alhaalla vaihtamalla isompaan vaihteeseen

3. Jarruta järkevästi
Turhan nopea jarruttaminen on hyvin energiatehotonta ja päästöt kasvavat huomattavasti. Jarrujen käyttöikä pitenee myös kun niitä käytetään järkevästi. Pyri aina järkevään tilannenopeuteen!

4. Turha moottorin sammuttaminen kuluttaa starttimoottoria
Monet nykyaikaiset autot pysäyttävät moottorin liikennevaloissa vaihdettaessa vaihde vapaalle. Samaa ei kannata kuitenkaan tehdä vanhemmilla autoilla, sillä vaikka polttoainetta säästyisikin vähän pidemmän päälle akun lisäksi starttimoottori kärsii turhasta jatkuvasta käynnistelystä.

Lue lisää: Tee Itse Opetukset